Het is vrijdagavond en je hebt een lange werkweek achter te rug. Je verdient het om even een avondje op de bank te hangen met een glas wijn of iets anders lekkers samen met een vriend(in) of juist heerlijk alleen. Eigenlijk heb je niet zoveel zin om te koken, maar wilt toch iets lekkers eten.

Een aantal weken geleden had ik zo’n avond. Hoewel Thuisbezorgd aantrekkelijk klonk, wilde ik toch zelf iets makkelijks, maar lekkers, klaarmaken. Toen zag ik het recept van Eatwell101. Het zag zowel smakelijk als simpel uit: een goede reden om het te proberen.

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 2 stukken kipfilet
  • 225 gram champignons
  • 45 gram (room)boter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 theelepel oregano
  • 1 middelgrote (gesnipperde) ui 
  • 4 teentjes geperste knoflook
  • 30 gram tomatensaus
  • 120 ml bouillon
  • 120 ml kookroom
  • 80 gram parmezaanse kaas
Ingrediënten

Bereiding

Geschatte bereidingstijd 30 minuten
Werkelijke bereidingstijd 60 minuten

  1. Snij de kipfilet horizontaal doormidden en kruid deze met wat zwarte peper en de helft van de oregano. Dit doe je door de kruiden in te wrijven.
  2. Smelt 30 gram boter met de helft van de olijfolie in een wok- of hapjespan.
  3. Doe de kip in de pan en laat 4 minuten bakken op middelhoog vuur. Keer de kip daarna om en laat nogmaals 4 minuten bakken.
  4. Borstel en snijd ondertussen de champignons.
  5. Als de kip is bruin gebakken, verwijder deze en leg op een bord.
  6. Doe de rest van de boter en olijfolie in de pan, waarin je net de kip hebt gebakken.
  7. Voeg de ui, champignons en oregano toe. Laat dit even koken.
  8. Rasp ondertussen de parmezaanse kaas.
  9. Voeg na 2 à 3 minuten de bouillon, tomatensaus, kookroom en parmezaanse kaas toe aan de gekookte champignonmix.
  10. Roer dit goed door en laat koken, tot de saus wat dikker is. Dit duurt ongeveer 3 à 4 minuten. Blijf ondertussen door roeren, zodat de bodem niet aankoekt.
  11. Voeg de kip toe aan de saus en laat het geheel nog 2 tot 3 minuten koken. 
  12. Garneer eventueel met chilivlokken of stukjes gedroogde tomaat.

Eindoordeel

Allereerst dacht ik: moet ik nog wat pasta of rijst erbij koken? Achteraf bleek dat helemaal niet nodig, omdat de kip alleen al vullend genoeg is.

Wel heb ik twee kanttekeningen:

  • In de eerste instantie leek het een snel recept, in werkelijkheid bleek dat toch anders. Ik was er twee keer zoveel tijd aan kwijt. Hoewel het gerecht het meer dan waard is, is het wel goed om hier rekening mee te houden.
  • Ik heb de fout gemaakt, de kip te kruiden met zout, zwarte peper en oregano. Ondanks dat zout in het originele recept genoemd werd, is het toevoegen van zout overbodig in dit recept. De parmezaanse kaas compenseert namelijk alles weer.

Hoewel de bovenstaande fout het gerecht negatief heeft beïnvloed, was het over het algemeen een heerlijk gerecht, waarbij alle ingrediënten leidden tot een smaaksensatie waar iedereen van kan genieten.

In totaal ben je €9,15 kwijt aan het gerecht. Dit is dan wel het bedrag voor twee personen.

Heb jij ook weleens een blunder begaan met het toevoegen van zout en andere kruiden? Laat het ons weten!

Volg ons op social media

Deel ons