Vaak maak ik een inschattingsfout bij het kopen van fruit. Het ziet er zo lekker uit, dus besluit ik meestal meer te kopen, dan ik kan eten. Erg zonde, want de meeste fruitsoorten zijn maar een paar dagen houdbaar, voordat ze verschrompelen of beschimmelen. Aardbeien die al bijna aan het eind van hun leven zijn gekomen, kun je echter nog goed gebruiken om jam, compote of coulis te maken.

Zoals gewoonlijk was ik op zoek naar een recept om te proberen. Tot mijn verbazing kwam ik overal recepten tegen waar je geleisuiker, gelatine of andere ingrediënten voor nodig hebt, die helemaal niet zo gezond zijn. Vooral de hoeveelheid suiker verbaasde me.

Ik ben zelf gaan experimenteren en ben op het onderstaand recept gekomen, waar je maar 2 ingrediënten voor nodig hebt. 

Ingrediënten (voor circa 150 gram jam)

  • 200 gram aardbeien
  • 1 eetlepel kristalsuiker

Bereiding

Bereidingstijd: 25 minuten (excl. afkoeltijd)

  1. Was en ontkroon de aardbeien. Leg ze in een sauspannetje.
  2. Voeg de suiker toe.
  3. Zet de pan op middellaag vuur.
  4. Prak de aardbeien met een vork. Dit wordt steeds makkelijker naarmate de aardbeien warm worden.
  5. Laat het mengsel circa 15 minuten koken, totdat deze mooi is ingedikt. Blijf tussendoor roeren.
  6. Haal de pan van het vuur af en laat afkoelen.
  7. Pak een glazen pot of een luchtdicht bakje.
  8. Giet de jam in de pot of het bakje. Als je niet van stukjes in je jam houdt, kun je de jam eerst zeven alvorens deze over te gieten.

Tot slot

Officieel is dit een coulis, omdat de aardbeien niet zijn gepureerd, maar het is hoe dan ook lekker. Bovendien kun je ervoor kiezen om ze ook wel te pureren. Doe dit dan voor het opkoken.

Het is vooral heerlijk over je pannenkoeken heen, maar je kunt de jam ook prima gebruiken om taarten of andere desserts mee te vullen. Bijvoorbeeld de oven donuts die we al eerder hebben gemaakt.

Hoewel deze variant van de aardbeienjam al relatief gezond is, kun je er ook voor kiezen om de kristalsuiker helemaal weg te laten. De jam zal hierdoor minder zoet zijn, echter is dit een kwestie van smaak. Voor diabetici is dit een goed alternatief.

De jam kost ongeveer €2,41 afhankelijk waar je de aardbeien koopt. Dit is duurder dan een kant- en klaarpotje uit de supermarkt, vooral omdat je de jam niet zo lang kunt bewaren. Desondanks is dit voor mij een recept om voedselverspilling tegen te gaan en het dus meer dan waard.

Ga jij de jam binnenkort uitproberen? Wij zijn benieuwd! Laat het ons weten.

Volg ons op social media

Deel ons