Kaas..you hate it or you love it. Dat is iets waar ik achter ben gekomen. Persoonlijk ben ik nooit echt dol geweest op kaas tot een jaar of drie geleden.

Ik herinner me nog goed dat ik op tweede Pinksterdag met mijn broer aan de chardonnay zat op een terrasje. Daar hoorden natuurlijk borrelhapjes bij met (je raadt het al) mozzarella sticks. Laat ik nu meteen vertellen dat als er iemand is, die ik ken, met een aversie tegen kaas, het wel mijn broer is. Waarschijnlijk kwam het door een combinatie van de heerlijke warme zon en een aantal wijntjes, waardoor ik toch besloot één van de mozzarella sticks te proberen.

En ja, zeker, ook ik was verkocht aan kaas. Weliswaar houd ik nog steeds niet van een kaasplankje voor bij de borrel, maar kaassoufflé’s, mozzarella sticks en broodjes gezond gaan nu met gemak naar binnen. Zo ook deze mozzarella sticks uit de oven van Lekker en Simpel. Dit recept is goed voor 6 mozzarella sticks.

Ingrediënten

 • 1,5 bolletje mozzarella
 • 6 plakjes filodeeg (ontdooid)
 • 1 ei
 • zout en peper

Verwachte bereidingstijd 15-20 min + 15 min baktijd
Werkelijke bereidingstijd 20 min + 20-25 minuten baktijd

Bereiding

 1. Haal de filodeeg vellen uit de vriezer en laat deze ontdooien.
 2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 3. Laat de mozzarella uitlekken en snij deze fijn in kleine blokjes.
 4. Kruid de mozzarella met zout en peper naar smaak
 5. Kluts het ei in een kom of bakje.
 6. Leg een vel filodeeg op je werkblad en vul deze verticaal met 2 eetlepels mozzarella ongeveer 2 à 3 cm bij de randen vandaan.
 7. Vouw de boven- en onderkant van het vel naar binnen. Rol vervolgens op.
 8. Bestrijk het uiteinde van de rol met het ei om de stick vast te plakken.
 9. Leg bakpapier op een bakplaat en leg de sticks op de bakplaat.
 10. Strijk het ei met een kwastje over de sticks.
 11. Bak de sticks 20 minuten in de oven.

Eindoordeel

Het recept is heel makkelijk. Vooral als je niet zoveel tijd hebt en toch iets lekkers op tafel wilt zetten voor bij de borrel

Er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden:

 • In het originele recept is aangegeven dat de sticks 15 minuten in de oven moeten. Bij mij waren de sticks toen nog niet gaar/bruin. Ik heb ze in totaal 25 minuten laten bakken.
 • Bak de sticks echt op een bakplaat en niet in een ovenschaal of braadslee. Zelf heb ik een ovenschaal gebruikt bij gebrek aan beter. De hitte kon daardoor niet goed weg, waardoor de baktijd wat langer was.
 • Leg de sticks ver genoeg uit elkaar. Ik had ze iets te dicht op elkaar gelegd, waardoor ze tegen aan elkaar plakten. Dit komt, doordat het ei iets uitloopt tijdens het bakken.
 • Mocht je geen ei in huis hebben dan is er geen man overboord. Je kunt een papje van 1 eetlepel bloem met 1,5 eetlepel water maken om de vellen dicht te plakken. En hoewel het ei ervoor zorgt dat de sticks mooi bruin worden, kun je ze prima in de oven doen zonder ei. 

De mozzarella sticks waren erg lekker en vielen ook goed in de smaak bij mijn vriend. Ik ga ze zeker opnieuw maken, maar doe er dan misschien een stukje gesneden kaas in om het nog meer smaak te geven.

Eindresultaat mozzarella sticks

Volg ons ook op social media

Deel ons