Cheesecake: een van de dingen die vele harten heeft gestolen en steeds populairder lijkt te worden. En dat is terecht, want je kunt het zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf maar wilt. Ondertussen bestaan er talloze  no bake varianten, waarbij een kind de was kan doen. Natuurlijk gaan wij deze ook voor je proberen, maar deze keer hebben we een iets andere variant op de normale cheesecake namelijk cheesecake bars. Nog preciezer: blueberry cheesecake bars met een vleugje citroen van Brenda Kookt

Dit recept is goed voor 12 tot 16 stukjes, afhankelijk hoe groot je de stukjes wilt.

Ingrediënten

Voor de bodem

Voor de bodem

  • 275 ongezouten boter op kamertemperatuur
  • 100 gram kristalsuiker
  • rasp van 1 citroen
  • 250 gram bloem
  • zout

Voor de blueberry vulling

  • 250 gram bosbessen
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • rasp van een halve citroen
  • sap van 1 citroen

Voor de cheesecakevulling

  • 400 gram roomkaas
  • 100 gram kristalsuiker
  • rasp van een halve citroen
  • 1 eetlepel vanille essence
  • 2 eieren

Bereiding

Verwachte bereidingstijd onbekend + 60 min baktijd
Werkelijke bereidingstijd 70 min + 60 minuten baktijd

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Bekleed een bakblik of braadslee van 28 bij 18 met bakpapier.
  3. Doe de boter met de suiker en citroenrasp in een kom. Mix dit tot een romig geheel.
  4. Voeg de bloem en een snufje zout te aan het mengsel. Kneed dit tot een zacht deeg.
  5. Leg het deeg op het beklede bakblik en druk het aan, totdat het gehele bodem bedekt is met het deeg. 
  6. Bak de bodem 20 minuten in de oven.
  7. Verwarm een (saus)pannetje op middelhoog vuur.
  8. Was de bosbessen en leg ze in het pannetje.
  9. Voeg de citroensap, citroenrasp en de suiker toe en laat ongeveer 20 minuten koken, totdat het begint in te dikken. Blijf tijdens het koken af en toe doorroeren.
  10. Laat hierna het mengsel afkoelen.
  11. Klop de roomkaas met de suiker, citroenrasp en vanille tot het een geheel is. Voeg vervolgens één ei toe. Voeg het tweede ei toe als het eerste ei volledig is opgenomen in de massa.
  12. Haal de bodem uit de oven. Kijk hierbij goed hoe zacht deze is. Als deze nog niet stevig genoeg is, laat dan nog 5 minuten bakken.
  13. Als de bodem klaar is, giet dan de cheesecake vulling over de bodem.
  14. Verdeel vervolgens de blueberry vulling over de cheesecake vulling.
  15. Pak een lepel of een saté prikker en zigzag door de vullingen.
  16. Bak de cheesecake voor 35 tot 40 minuten. De cheesecake is klaar als deze stevig is, maar goed terugveert als je lichtjes op drukt.
  17. Laat de cheesecake afkoelen op kamertemperatuur.
  18. Plaat de cheesecake minstens een uurtje in de koelkast, nadat deze volledig is afgekoeld.
  19. Snijd de cheesecake in stukjes en there you go. Heerlijke blueberry cheesecake bars!
Blueberry cheesecake bars

Eindoordeel

Zal ik heel eerlijk zijn? Het klonk zo makkelijk toen ik het recept zag. Qua moeilijkheid is het gemiddeld, maar wat ben je er veel tijd aan kwijt. Van het raspen en persen van de citroenen tot het inkoken van de bosbessen. Hierbij moet ik echter wel vermelden dat de cheesecake bars zalig waren. 

Er zijn een aantal dingen die bij mij goed mis gingen:

  • De bodem was veel te zacht toen ik het uit de oven haalde. Het was mooi gaar, maar niet stevig genoeg om de cheesecake vulling te kunnen dragen. Hierdoor zakte hij vrijwel meteen in toen ik de cheesecake vulling eroverheen goot. Bij het nakijken zag ik dat er in het originele, Amerikaanse, recept is aangegeven 280 gram boter te gebruiken. Dit verklaart deels waarom mijn bodem zo zacht was. 
  • De cheesecake vulling was erg vloeibaar. Conform het recept van Brenda Kookt heb ik 200 gram roomkaas gebruikt. Dit bleek achteraf te weinig te zijn en had 400 gram moeten zijn volgens het originele recept. In combinatie met een te zachte bodem vroeg dit natuurlijk om een heuse bak ramp.

Wellicht vraag je je af wat ik toen heb gedaan. Dat is heel simpel: ik heb het recept verder gevolgd en alles met een lepel door elkaar gemengd. Het resultaat was gelukkig erg lekker.

Ondanks het een tijdrovend karweitje is en alles mis ging, zou ik ze zeker opnieuw maken, maar dan op een lazy zondag met het bovenstaande (aangepaste) recept.

Deze blueberry cheesecake bars kosten om en nabij €9,53 met producten van zowel huis- als A-merken.

Blueberry cheesecake bars

Volg ons ook op social media

Deel ons