Kip met peper en zout is sindskort een van mijn go to’s als ik Chinees afhaal. Ik ken het gerecht nog niet zo lang. Desalniettemin is het vrijwel direct een van mijn favorieten geworden. Dit komt doordat de smaakcombinatie simpel lijkt te zijn, maar door de vijfkruidenpoeder (five spice) toch diepgang krijgt. Bovendien is het goed te combineren met rijst of noodles.

Omdat je niet veel ingrediënten nodig hebt, kun je dit vrijwel altijd maken met de spullen die je al in huis hebt. Het enige bijzondere ingrediënt is de vijfkruidenpoeder, maar als je eenmaal een potje in huis hebt, kun je er even mee vooruit. Het recept heb ik van RecipeVibes

Ingrediënten (voor circa 4 porties)

  • 500 gram kipfilet of kipdijfilet
  • 2 theelepels vijfkruidenpoeder
  • Zwarte peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 50 gram bloem of maïzena
  • 1 (rode) paprika
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 chilipeper of andere peper naar keus
  • 180 ml (zonnebloem)olie

Bereiding

Verwachte bereidingstijd 30 min
Werkelijke bereidingstijd 40 min

  1. Snijd de kip in stukjes van 2 cm bij 2 cm.
  2. Marineer de kipstukjes met peper, zout, 1,5 theelepel vijfkruidenpoeder en de maïzena. Laat dit indien mogelijk 30 tot 60 minuten buiten de koelkast staan.
  3. Snijd ondertussen de ui, paprika en peper en pers de knoflook.
  4. Verhit 150 ml van de olie in een pan op middelhoog vuur.
  5. Voeg de kip toe en laat 5 minuten bakken zonder de kip om te draaien.
  6. Draai daarna de kip om en laat nogmaals 5 minuten bakken, totdat de kip bruin gebakken is.
  7. Leg een stuk keukenpapier op een bord.
  8. Schep de kip uit de pan en leg op het bord.
  9. Doe de laatste 30 ml olie in de pan waarin je net de kip hebt gebakken.
  10. Voeg de gesneden ui en knoflook toe aan de verhitte olie en laat dit bakken tot de de ui doorzichtig is.
  11. Voeg daarna de paprika, peper en een halve theelepel vijfkruidenpoeder toe. Voeg nu eventueel ook wat zwarte peper en zout toe naar smaak.
  12. Laat de groenten 2 minuten sauteren in de pan.
  13. Voeg daarna de kip toe en schep om. Laat nog een minuut doorbakken.
  14. Serveer met gebakken rijst of noodles.
Kip met peper en zout

Eindoordeel

Dit recept was zeker een succesje. Terwijl de kip bakt kun je makkelijk wat anders doen, dus perfect als je thuis komt van je werk en nog gauw wilt opruimen terwijl je kookt.

Bovendien was het heerlijk. Het is niet per definitie vergelijkbaar met de kip met peper en zout die je bij de Chinees krijgt. Dit heeft er vooral mee te maken dat de kip droog gebakken is en er geen jus is, terwijl de kip met peper en zout bij de Chinees vaak wel jus erbij heeft. Doordat de kip droog is, is het minder lekker om te eten met gekookt rijst. Desondanks is het erg lekker bij gebakken rijst. 

Tip: houd je van pittig eten? Voeg dan de peper al toe bij stap 10, bij het bakken van de ui en knoflook. Dit zorgt ervoor dat de aroma’s van de peper beter vrij komen.

Ik zou dit gerecht zeker opnieuw maken. Vaak heb je de ingrediënten al in huis, dus dat maakt het extra makkelijk!

Voor dit gerecht ben je ongeveer €4,64 kwijt (zonder bijgerecht als rijst of noodles). 

Kip met peper en zout

Volg ons ook op social media

Deel ons