Dat ik eigenlijk niet zoveel van de Braziliaanse keuken weet, besefte ik me pas toen heel Rotterdam, en misschien wel heel Nederland, in shock was over de dood van Alice Albuquerque. En dat terwijl de Braziliaanse keuken toch wel hele lekkere hapjes heeft. Het eerste waar de meeste mensen aan denken zijn coxinhas en brigadeiros. Een ander hapje, dat ik zelf nog niet kende, is pão de queijo. Het zou een soort broodje met kaas moeten zijn. Zelf had ik dit nog nooit op, dus moest ik het maar doen met de foto’s die ik op internet tegenkwam. Het zag er in ieder geval lekker uit, lekker genoeg om te proberen het zelf te maken. Het recept die ik er het lekkerst uit vond zien is van Jenny Alvares, omdat er ook parmezaanse kaas in zit.

Ingrediënten (voor circa 30 mini broodjes)

 • 250 gram tapiocameel
 • 100 gram geraspte mozzarella
 • 50 gram geraspte parmezaanse kaas
 • 1 ei
 • Zout naar smaak
 • 200 ml water
 • 50 ml olie

Bereiding

Verwachte bereidingstijd onbekend + 25 min baktijd
Werkelijke bereidingstijd 20 minuten + 40 min baktijd

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Leg een vel bakpapier op een bakplaat.
 3. Doe het water, zout en de olie in een kleine kookpan.
 4. Zet de pan op middelhoog vuur en wacht tot het mengsel begint te koken.
 5. Doe ondertussen de tapiocameel in een hittebestendige kom of pan.
 6. Schenk het water-olie mengsel bij de tapioca en roer dit door.
 7. Voeg daarna het ei toe. Roer dit opnieuw goed door.
 8. Voeg als laatste de kaas toe. en roer dit weer goed door tot je een vaste massa hebt.
 9. Rol balletjes van het deeg van circa 5 cm. Je kunt hier eventueel een ijsbolletjestang voor gebruiken. Vet deze zo nodig van tevoren in, zodat het deeg niet blijft plakken.
 10. Leg de balletjes op de bakplaat. Laat zo’n 2 cm tussen de balletjes vrij.
 11. Bak de balletjes af in 40 minuten. Let wel dat ze niet te bruin worden.
Pão de queijo

Eindoordeel

Deze pão de queijo was misschien een van de gekste dingen die ik ooit heb geproefd. De structuur van tapiocameel is heel anders dan van tarwebloem. Het was enigszins plakkerig, waardoor ik de balletjes wat langer in de oven heb gebakken. Daarna waren, hoewel nog steeds plakkerig, lekker. Vooral de smaak van de kaas viel bij mij erg goed.

Tip: vaak is een bolletje mozzarella 125 gram, waardoor je iets over houdt. Rasp dit ook en besprenkel de balletjes met wat mozzarella.

Eerlijk toegegeven vond ik dit eerder kaassoesjes dan kaasbroodjes. De binnenkant was zo hol als bij normale soesjes en ook het formaat komt daar aardig dicht bij in de buurt. Ze zouden erg lekker kunnen zijn met een vulling van bijvoorbeeld roomkaas en gerookte zalm.

Desalniettemin zou ik dit recept niet opnieuw maken. De structuur is heel anders dan ik gewend ben, dus misschien is het een kwestie van wennen. Als ik de tapiocameel mocht vervangen door tarwemeel, zou ik zeker een poging willen wagen.

De pão de queijo kost €3,02 voor rond de 30 tot 35 broodjes/soesjes.

Ben je dol op kaas, maar wil je toch liever iets bekenders maken? Probeer dan deze mozzarella sticks!

Pão de queijo

Volg ons ook op social media

Deel ons