Surinaamse zoutjes brengen mij meteen terug in de tijd. Als kind koos ik altijd Surinaamse zoutjes boven een zak chips. Het was dan ook altijd een feest als familie en kennissen terugkwamen uit Suriname met een pak zoutjes. Nog steeds vind ik ze erg lekker, want ze zijn de perfecte homemade borrel- of filmsnack! Je zult ze jammer genoeg niet gauw in de supermarkt of toko vinden in Nederland. Daarom was ik over the moon toen mijn collega zijn recept met me deelde.

Ingrediënten (voor ongeveer 750 gram)

 • 250 gram patentbloem
 • 75 gram boter
 • 100 gram geraspte kaas naar keus
 • 2 theelepels komijnzaad
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 80 ml water
 • Zout naar smaak (ongeveer 1 theelepel vond ik voldoende)

De zoutjes worden gefrituurd, dus zorg voor een frituurpan of andere pan met (zonnebloem)olie.

Bereiding

Werkelijke bereidingstijd 30 min

 1. Mix de boter met de geraspte kaas 2 minuten.
 2. Voeg daarna de andere ingrediënten toe.
 3. Kneed alles met je handen tot je een bal krijgt. Deze mag niet plakken, dus voeg wat extra bloem toe als het wel plakt.
 4. Bestuif je werkblad en rol de bal uit tot een lap deeg van ongeveer 50 cm bij 40 cm.
 5. Snijd de het uitgerolde deeg in 4 stukken.
 6. Snijd vervolgens de 4 plakken deeg in reepjes van 0,5 tot 1 cm breed.
 7. Zet de pan met olie op middelhoog vuur.
 8. Als de olie heet is, leg dan de reepjes in de pan tot de pan vol is.
 9. Laat de reepjes bakken tot deze goudbruin zijn.
 10. Leg ze op een keukenpapiertje om uit te lekken.
Surinaamse zoutjes

Tot slot

Dit recept heeft me even meegenomen naar 2005, toen ik voor het eerst in Suriname ben geweest en me toen vol heb gegeten met deze Surinaamse zoutjes. Weliswaar bevatten de échte Surinaamse zoutjes geen kaas, maar het is wel een heel stuk lekkerder met kaas.

Ik heb zelf een combinatie van belegen kaas en parmezaanse kaas gebruikt. Het viel erg goed in de smaak bij ons. Bovendien is het ook nog eens snel gemaakt!

Tip: houd je niet van komijnzaad? Laat dit dan weg. Eventueel kun je de kaas ook weglaten, maar voeg dan wat extra zout toe.

Voor deze zoutjes ben je €2,89 kwijt, hierbij de frituurolie niet meegerekend. Kortom, een makkelijke, goedkope borrelsnack of filmsnack die ook nog eens goed bewaard kan worden! Gebruik daarvoor een luchtdichte bak.

Wil je trouwens helemaal in een borrel stemming komen? Probeer dan onze mojito d’amour of tropische sangria voor bij de zoutjes. Gegarandeerd dat je dan een geslaagde borrel of movie night hebt!

Surinaamse zoutjes

Volg ons ook op social media

Deel ons