Indiaas snoepgoed is snoepgoed waar je niet van af kunt blijven. Vaak smaakt het toch naar meer na het eten van één stukje. Gulab jamun blijft mijn favoriet hoewel de keuze wat betreft Indiaas snoepgoed echt reuze is. Gulab jamun is een gefrituurd balletje van melkpoeder ondergedompeld in siroop. Het klinkt misschien niet erg gezond, maar dat neemt niet weg dat dit super lekker is.

Hieronder het recept voor de gulab jamun. Ooit heb ik het recept van Hebbars Kitchen als basis genomen, maar heb er het één en ander aan aangepast.

Ingrediënten (voor circa 15 balletjes)

Voor de balletjes

  • 100 gram melkpoeder
  • 60 gram patentbloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 30 gram gesmolten roomboter
  • 100 ml volle of halfvolle melk

Voor de siroop

  • 250 gram kristalsuiker
  • 250 ml water
  • 6 kardemompeulen

Bereiding

Verwachte bereidingstijd 40 min
Werkelijke bereidingstijd 40 min

  1. Meng de melkpoeder, patentbloem en de bakpoeder in een kom.
  2. Smelt de boter en voeg deze toe aan het meelmengsel
  3. Mix dit kort, totdat de boter is opgenomen.
  4. Voeg er vervolgens de koude melk aan toe en mix dit tot het deeg een zachte bal is geworden.
  5. Laat het deeg 10 minuten rusten.
  6. Breng ondertussen een pan met het water, suiker en de kardamompeulen aan de kook op een laag vuurtje. Als de siroop eenmaal kookt, laat het dan 10 minuten doorpruttelen, totdat je een iets dikkere siroop hebt en haal de pan dan van het fornuis.
  7. Zet een pan met zonnebloemolie op middellaag vuur om te frituren.
  8. Vet je handen in met zonnebloemolie en maak balletjes met een diameter van 3 cm en leg deze op een bord.
  9. Als het vuur warm genoeg is, frituur dan de balletjes. Doe er niet teveel tegelijkertijd in de pan, omdat ze flink uitzetten.
  10. Frituur de balletjes circa 8 minuten. Als ze te snel bruin worden, verlaag dan het vuur.
  11. Laat de balletjes uitlekken op keukenpapier.
  12. Doe de balletjes in de pan met de siroop en laat ze rusten tot ze de siroop hebben opgezogen.

Eindoordeel

Ik kan niets anders zeggen dan dat deze gulab jamuns overheerlijk zijn. Het kan lastig zijn ze te maken, omdat er het één en ander mis kan gaan dus hieronder wat tips.

  • Kneed het deeg niet te lang, daardoor vormen er teveel gluten en worden de balletjes niet zacht en luchtig.
  • Zorg dat geen scheurtjes in de balletjes zitten. Als deze er toch in zitten, voeg dan een eetlepel melk toe en kneed weer kort.
  • Frituur de balletjes tot ze lichtbruin zijn. Als ze donkerbruin zijn krijgen ze een bittere aangebrande smaak.
  • Als de balletjes per abuis te stevig zijn, snijd ze dan door midden, voeg wat water toe aan de siroop en laat de siroop weer koken terwijl de balletjes erin drijven. Hierdoor worden ze iets zachter en nemen ze meer siroop op.

Voor €1,59 kun je ongeveer 15 balletjes maken, wat dus reuze meevalt. Vooral als je je bedenkt dat je in de winkel al gauw tussen de €7,50 en €10 kwijt bent voor hetzelfde aantal. Ik zou zeggen: waar wacht je nog op?

Wil je iets wat meer foolproof is, maar net zo lekker? Probeer dan deze banaan karamel toetjes!

Gulab jamun

Volg ons ook op social media

Deel ons