Kip in de hoed is een erg populair gerecht uit de Allerhande. Desondanks had ik er nog nooit eerder van gehoord totdat mijn vriend er een keer over vertelde. Het is een gerecht wat regelmatig bij zijn studentenvereniging wordt gekookt. De bijzondere combinatie van kip in kerriesaus en kersen was een ware eye opener voor me. Wie had dat ooit gedacht?! Hieronder het recept zoals wij de kip in de hoed hebben klaargemaakt.

Ingrediënten (voor circa 4 porties)

  • 400 gram kipfilet
  • 350 gram kersen zonder pit
  • 50 gram roomboter
  • 1 teentje knoflook
  • 1 pakje kerriesausmix à 24 tot 30 gram
  • 10 gram gemberpoeder
  • 20 gram sambal oelek
  • 200 ml crème fraîche
  • 1 pak bladerdeeg (10 plakjes)
  • 10 gram paneermeel
  • 50 gram geraspte kaas
  • 30 ml (half)volle melk
Kip in de hoed

Bereiding

Verwachte bereidingstijd 35 min + 40 min baktijd
Werkelijke bereidingstijd 40 min + 40 min baktijd

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Vet een ovenschaal in met olie of boter.
  3. Snijd de kipfilet in stukjes van ongeveer 2 bij 2 cm.
  4. Zet een wokpan op middelhoog vuur.
  5. Voeg de boter toe aan de pan en laat deze smelten.
  6. Bak de kip in de pan tot deze bruin gebakken is.
  7. Laat ondertussen de kersen uitlekken in een vergiet en haal de bladerdeegplakjes uit de diepvries.
  8. Pel en pers de knoflook.
  9. Als de kip bruin gebakken is, voeg dan de geperste knoflook toe en daarna de kerriesauspoeder en gemberpoeder.
  10. Roer de kip om.
  11. Voeg vervolgens de crème fraîche, kersen en sambal toe.
  12. Schep om en laat 5 minuten koken totdat de vulling wat is ingedikt. 
  13. Bekleed ondertussen de ovenschaal met het bladerdeeg. Er mag wat deeg over de rand uitsteken.
  14. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bestrooi met het paneermeel.
  15. Vul de met bladerdeeg bekleedde ovenschaal met de kip- en kersenvulling.
  16. Strooi de kaas over de kip heen.
  17. Vouw het bladerdeeg wat over de rand van de ovenschaal uitsteekt naar het midden.
  18. Leg de overgebleven plakjes bladerdeeg op de bovenkant en druk deze aan elkaar vast.
  19. Bestrijk de bovenkant van het bladerdeeg met melk.
  20. Bak de kip in de hoed af in 40 minuten in de oven.
Kip in de hoed

Eindoordeel

Nu moet ik zeggen dat ik echt nooit had gedacht dat kersen in een hartige taart net zo lekker konden zijn als in een kersenvlaai. De kersen zorgen ervoor dat de kip in de hoed een zoetzurig tintje krijgt, wat weer de tegenhanger is van de kip met kerriesaus. 

In het originele recept worden bolletjes stemgember gebruikt, echter konden wij deze niet vinden. Daarom hebben we dit vervangen voor een theelepel gemberpoeder. Hierdoor krijgt de gember niet echt een plekje in dit gerecht in vergelijking met het recept van Albert Heijn, maar dat vonden wij juist wel lekker, omdat wij niet zo dol zijn op gember.

Overigens is dit gerecht écht voor 4 porties, omdat je anders een overschot aan bladerdeeg hebt. Heb je toch nog een plakje of twee over? Maak er dan lekkere appelflappen (of kersenflappen) van! 

De kip in de hoed kost je rond de €8,48. Een prima prijs voor dit heerlijke gerecht wat ons betreft!

Liever iets wat sneller op tafel staat? Probeer dan deze tagliatelle met zalm en spinazie

Kip in de hoed

Volg ons ook op social media

Deel ons