Indiase spinazie met halloumi is een gerechte welke vergelijkbaar is met saag paneer. Hoewel ik gek ben op saag paneer, net als vele anderen, is het soms lastig paneer te vinden. Als ik al slaag paneer te vinden bij de toko, loop ik tegen het probleem aan dat de verpakking groter is dan mijn eetlust. Erg tegenstrijdig met mijn no waste waarde. Daarom heb ik laatst geprobeerd de paneer te vervangen door halloumi. De meeste grote supermarkten verkopen halloumi in kleinere verpakkingen van 225 gram. Precies genoeg voor 2 à 3 porties. Hieronder het recept voor deze ”saag paneer” oftewel Indiase spinazie met halloumi.

Ingrediënten (voor circa 3 porties)

  • 225 gram halloumi
  • 400 gram gewassen spinazie
  • 1 ui
  • 1 tomaat
  • 3 teentjes knoflook
  • Halve peper naar keus (spaanse peper, chilipeper of madam jeanette)
  • 60 ml slagroom of kookroom
  • 2 theelepels gemalen kurkuma
  • 2 theelepels gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel garam masala
  • 2 eetlepels zonnebloem- of olijfolie
  • Zout naar smaak

Bereiding

Bereidingstijd  35 min

  1. Snipper en snijd de ui in kleine blokjes
  2. Pel en pers de knoflook
  3. Snijd de peper door midden en verwijder de zaadlijsten. Als je van pittig houd, sla dan deze stap over.
  4. Verhit een eetlepel olie in een hapjespan
  5. Fruit de ui en knoflook een minuutje aan tot de ui doorzichtig is.
  6.  Bak de peper, komijnzaad, kurkuma en garam masala mee.
  7. Roer goed om en laat dit ongeveer 3 minuten staan op laag vuur.
  8. Voeg daarna in delen de spinazie toe. Wacht tot het vorige deel wat is geslonken, voordat je weer spinazie toevoegt.
  9. Snijd ondertussen de tomaat in blokjes van 2 cm.
  10. Als de spinazie volledig is geslonken, voeg de tomaat toe met eventueel wat zout.
  11. Laat het geheel ongeveer 5 minuten op middel laag vuur koken.
  12. Voeg vervolgens de room toe en roer goed door.
  13. Giet de spinazie in een mengbeker of in een blender en pureer deze tot een fijne saus. 
  14. Giet het mengsel weer terug in de pan en laat op een laag vuur staan.
  15. Snijd, terwijl de spinazie zachtjes staat te koken, de halloumi in blokjes van circa 1 cm bij 1 cm. 
  16. Verhit een eetlepel olie in een koekenpan.
  17. Bak de halloumi blokjes in de pan tot ze aan alle kanten goudbruin zijn.
  18. Verwijder de gebakken blokjes uit de pan en voeg ze meteen toe aan het spinaziemengsel.
  19. Roer de spinazie en halloumi goed door.
  20. Voeg eventueel wat zout toe.
  21. Serveer met rijst of naan. 
Indiase spinazie met halloumi

Eindoordeel

Sinds ik halloumi als vervanger voor paneer heb gevonden, heb ik dit gerecht al zeker 3 keer in de afgelopen maand gemaakt. Als ik goed gemutst ben, maak ik meestal zelf nog naan broodjes, maar af en toe speel ik vals door gewoon naan brood in de supermarkt te kopen en deze af te bakken. Dat heb ik de afgelopen keer ook gedaan (zie de foto’s). Desondanks maakt het het gerecht niet minder lekker. 

Hoewel ik absoluut fan ben van deze Indiase spinazie met halloumi, ben ik toch minder enthousiast over het feit dat je het gerecht niet kunt bewaren. Ik heb geprobeerd wat te bewaren in een plastic bakje in de koelkast, maar de volgende dag zag het er niet erg smakelijk meer uit en was het gerecht vooral waterig. Dus probeer vooral alles lekker dezelfde dag nog op te peuzelen!

Voor dit gerecht ben je rond de €5,35 kwijt, zonder bijgerecht als naan of roti, waarbij vooral de halloumi de grootste kostenpost is. Laat ik je vertellen dat dit het zeker waard is. 

Ben je helemaal om en ga je dit gerecht maken, maar nog wel op zoek naar een bijpassend toetje? Probeer dan ook zeker dit recept voor overheerlijke Indiase gulab jamun!

Indiase spinazie met halloumi

Volg ons ook op social media

Deel ons